Останнi новини

БІЛЬ В СЕРЦІ! КОРОНАРНИЙ стент, А ЧИ ПОТРІБЕН ВІН САМЕ ВАМ ?! А ДОБРЕ ЧИ ЙОГО ПОСТАВЛЯТЬ?

"У роботі нашого центру ми щодня зустрічаємося з пацієнтами, які страждають ІШЕМІЧНОЮ ХВОРОБОЮ СЕРЦЯ"

Пацієнти скаржаться на біль в серці (колючий, що давить, що стискає, розпираючий і т.д.), задишку, слабкість. І якщо їм вчасно не допомогти, то відбувається ИНФАРКТ міокарда.

Першим етапом йде коронарографія (процедура, коли ми визначаємо, який з судин серця вражений атеросклеротичною бляшкою і на скільки виражено ця поразка), а потім лікар вирішує який метод лікування рекомендувати.

І ось тут відбувається найцікавіше, якщо мова заходить про стентування (операція коли в звужене місце артерії серця, ставлять стент - маленька пружинка, яка розширює просвіт судини, йде біль і проходять скарги).

У 2019 вийшли рекомендації Європейського товариства кардіологів щодо ведення пацієнтів з хронічним коронарним синдромом (в тому числі і пацієнтів зі стенокардією). Є чіткий алгоритм дій в різних ситуаціях. На сьогодні більша частина стентів імплантується не тільки в критично значущі стенози, але і в ділянки, ступінь ураження яких 60% -70%, і це добре, якщо це випадки з доведеною ішемією міокарда (по ЕКГ, холтерівське моніторування, тредміл-тест або стрес-ЕХО). Але на щастя чи на жаль однозначні випадки бувають далеко не завжди. Досить часто і лікарі і пацієнти стикаються з прикордонним проблемами і дилемою "стентоване чи ні?"

Як це відбувається в ЄВРОПІ і США?

Є бляшка в посудині яка потребує вирішення ставити стент чи ні, виконується FFR (ФФР - Фракційний резерв кровотоку - це метод, який використовується при коронарографії для вимірювання різниці тиску в стенозірованной коронарної артерії з метою визначення ймовірності ішемії міокарда, і необхідність операції стентування).
Потім, якщо поставили стент, найчастіше необхідно переконатися, що стоїть він добре (повністю прилягає до стінки судини, не зламався, не перекрило бічну посудину і т.д.), це критично важливо для прогнозу скільки він прослужить і розуміння якісно виконана операція або на очей.

Для цього використовують ОСТ - оптична когерентна томографія (метод, при якому ми бачимо зображення з внутрішнього просвіту судини, діаметр якого 2-3 мм.) !!!
Аналог внутрішньосудинного ультразвуку (IVUS), до слова сказати, в Україні апарати IVUS можна перерахувати на пальцях двох рук.

А ці апарати, в порівнянні з ОСТ, можна грубо назвати - минулим поколінням!
На жаль, в цьому ми сильно відстали від Європи і США ...
Ця ситуація кардинально змінилася в нашому центрі в 2020 р
Був куплений апарат, який може виконувати FFR і OCT (FFR апаратів не більше 10-15 в Україні, а ОСТ всього ТРИ, в тому числі і в нашому центрі)

Тепер постановка СТЕНТІВ в серце, це не просто операція на ОКО, а понад сучасна процедура, яка проводиться відповідно до всіх Європейськими та Американськими рекомендаціями.

Тепер, відповідно до реформи охорони здоров'я в Україні, будь-центр має право надавати допомогу будь-якому звернувся громадянину України, а не оскільки раніше, за принципом обласного поділу або відомчої лікарні »

P.S. А тепер подумайте, хотіли б Ви, що б вам поставили стент в серці без показань або пропустили те місце де він повинен бути?

І хотіли б Ви, щоб він просто бовтався в посудині і ще швидше привів до ІНФАРКТУ ?!
Телефон для консультацій: 050-91-00-603
Пн-Пт з 8.00 до 16.00.

Ми лікуємо пацієнтів з усіх областей України!
Made on
Tilda