Останнi новини

А ВИ Б ХОТІЛИ, ЩО Б ВАМ ВИКОНАЛИ ОПЕРАЦІЮ НА СЕРЦІ БЕЗ ПОКАЗАНЬ?


З січня 2020 на нашому центрі працює унікальне обладнання, апарати ОСТ і FFR.
FFR- фракційний резерв кровотоку, необхідний для вирішення питання потрібен стент чи ні.

В Україні таке обладнання є не більш ніж в 10 центрах.
ОСТ - оптична когерентна томографія (зображення з внутрішнього просвіту судини діаметр якого 2-3 міліметра), вкрай важлива для визначення добре варто стент чи ні.

На сьогодні їх ставлять на «око». Таких апаратів в Україні всього 3, один з яких у нас. В Європі, таке обладнання коштує в кожному центрі!

Пацієнт 57 років. Приїхав до нас з Донецька.
У 2018 році була виконана коронарографія, з приводу стійкої до медикаментозної терапії (етацизин, бісопролол) шлуночкової екстрасистолії 4б кл.по Ryan.
Виявлено стеноз (звуження) стовбура ЛКА (найголовніша частина лівої коронарної артерії, яка живить 2/3 серця і якщо вона закриється, це - 100% моментальна смерть) 45-50% і стеноз 1 порції ПНА (анатомічне продовження лівої коронарної артерії) 40 -50%. У більшості випадків такого пацієнта поставили б стенти, але ...

Стенти - це чужорідне тіло, треба приймати таблетки розріджують кров, а це ризики кровотечі! Все повинно виконуватися за показаннями. З огляду на відсутність доведеної ішемії міокарда та клініки стенокардія, прийнято рішення про необхідність до обстеження, яке виконав завідувач центром: Дмитро Узун
Згідно з рекомендаціями Європейського товариства кардіологів про реваскуляризації міокарда в такій ситуації необхідно виконувати FFR (вимір фракційного резерву кровотоку, якщо грубо, то вимірювання тиску всередині судини з урахуванням бляшки).

Цей метод на 100% відповідає на питання треба ставити стент чи ні!
Ми пішли ще трохи далі, ми виконали і ОСТ (оптичну когерентну томографію - отримання зображення всередині судини), щоб розуміти з якого шару артерії зростає бляшка і не схильна до вона ерозії, оцінили всі ризики на майбутнє для пацієнта.

А стетіровать і не треба, щасливий пацієнт і ми раді, що працюємо за Європейськими стандартами!

Підсумок:
Обійшлися без стентування стовбура ЛКА!
Переконалися, що бляшка стабільна!
Ми консультуємо пацієнтів з усіх регіонів України!
Телефон для консультації:
Пн-Пт з 8.00 до 16.00
050-91-00-603

Made on
Tilda